неделя, 26 август 2012 г.


Зъбните кухини, които се получават вследствие на кариес са по-сложни, отколкото повечето хора предполагат и мислят. Освен гените, диетите, имунитета, хигиената на устната кухина, захарта си остава основен причинител за това често срещано заболяване. Нарастващият брой изследвания показват, че зъбният кариес в своята природа е до голяма степен инфекциозно заболяване. Бактериите участващи в образуването на „дупките” по зъбите могат да се предават от родителите, от възрастни имащи тесен контакт с бебето, както и от малки деца с голям брой кариеси. Като най-големият преносител на кариесогенни бактерии са родителите и близките като цяло. Този процес на "трансфер на бактерии" е възможен в ранния период на развитие на децата, когато имунната им система не е напълно развита и не може да се справи със сериозната бактериалната атака. Такова предаване, наречено "вертикалното предаване" е най-често срещаното и се наблюдава при деца с майки, които имат множествен кариес.
Интересен факт е, че една от сериозните причини за проблемите в денталното здраве на децата е, че те консумират прекалено големи количества газирани напитки, както и всякакъв вид сладки напитки. Проучванията убедително показват, че децата, които често употребяват такъв тип течности са с по-висок риск от развитие на кариес в сравнение с тези, които не употребяват.
В едно изследване, което е проведено между 1971 и 1974 г. с участието на 3200 американци на възраст между 9 години и 29 години, е установена пряка връзка между газираните напитки и кариесът на зъбите. То установява, че в газираните напитки захарта не е единственият виновник за причиняването на зъбен кариес сред децата. Газираните напитки съдържат и киселини, които е установено, че водят до разтваряне на зъбния емайл и отслабване на зъбите на местата, които са по-податливи за развитие на кариес. Но честата консумация на газирани напитки не е единственото нещо от нашето ежедневие, което оказва голямо влияние върху здравето на зъбите и венците ни. Множество проучавания доказват, че също така голям виновник за промяна в денталния статус на населението е пушенето, както и липсата на редовна устна хигиена включваща ползване на четка за зъби и конци. Също така много сериозен фактор за честата поява на зъбния кариес е и редките посещения при зъболекар, които най-често са при наличие на болки. Тези фактори са съществен проблем, защото често водят до ранна загуба на зъби и кариес при възрастни. Когато говорим за пушене, изследванията са показали, че пушенето причинява, както кариес, така и загуба на зъбите вследствие на намаляването на притока на кръвта към венците и зъбите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар